Življenje v svetu krožnega gospodarstva prihodnosti

Življenje v svetu krožnega gospodarstva prihodnosti

Vas jezi, da izdelki, ki jih kupite, ne trajajo dalj časa ali da jih ne morete popraviti, ko se pokvarijo? Predstavljajte si svet, v katerem je življenjska doba vašega sušilnika za lase ali tiskalnika veliko daljša, ko se pokvari, pa vam ga ni treba zavreči, ampak ga lahko enostavno in poceni popravite. Na tej ideji temelji nov način zasnove in proizvodnje izdelkov za vsakodnevno uporabo, ki bi lahko prinesel veliko prednosti za potrošnike, podjetja in okolje. 

Ta novi način razmišljanja, ki se imenuje krožno gospodarstvo, pomeni, da so izdelki zasnovani in proizvedeni tako, da trajajo čim dalj časa, jih je mogoče enostavno popraviti ter učinkovito reciklirati ali zavreči. 

Prehod na krožno gospodarstvo bi lahko podjetjem v EU prinesel 600 milijard EUR letnih prihrankov in pomagal zmanjšati skupno letno raven emisij toplogrednih plinov za 2 do 4 %. Da bi Evropska komisija pokazala svojo podporo, je decembra 2015 predstavila akcijski načrt, ki opredeljuje način, kako to doseči. Cilj tega načrta je spodbuditi podjetja k spremembam na tem področju.

Kako torej deluje krožno gospodarstvo? Vzemimo konkreten primer. Vsako leto zavržemo več kot 40 milijonov ton odpadne električne in elektronske opreme, kot so računalniki, televizorji, hladilniki in mobilni telefoni. V EU je bilo leta 2005 proizvedenih približno 9 milijonov ton takšnih odpadkov, ta količina pa naj bi se do leta 2020 povečala na več kot 12 milijonov ton. Danes je to težava, ki jo je treba odpraviti, v krožnem gospodarstvu pa še neizkoriščena priložnost.

Fairphone, socialno podjetje s sedežem v Amsterdamu, proizvaja trajnostne pametne telefone. Do zdaj je bilo prodanih 60 000 pametnih telefonov Fairphone, cilj podjetja pa je to število povečati na 150 000 do konca leta 2016.

Vodja proizvodnje in inovacij Miquel Ballester je pojasnil filozofijo, na kateri temelji njihovo delo:

„Uporabljamo poslovni model, ki ima družbeni in okoljski vpliv. Počnemo to, kar počnejo druge organizacije, ki si prizadevajo za trajnost, toda že znotraj sistema. Želimo pokazati, da je mogoč tudi drugačen način dela, in upamo, da bomo navdihnili tudi industrijo.“

Ta filozofija velja za vse njihove dejavnosti, od rudarjenja z uporabo nespornih mineralov prek zasnove in proizvodnje izdelkov do življenjskega cikla telefona.

Za fazo zasnove veljajo visoki standardi trajnosti. V zasnovo je na primer integriran zaščitni hrbtni pokrovček, da se telefon ob padcu ne poškoduje. Posebna pozornost je namenjena poenostavitvi vseh popravil, potrebnih za podaljšanje življenjske dobe izdelka. Sestavne dele je mogoče enostavno odstraniti in zamenjati, nadomestne dele pa kupiti prek spletne trgovine podjetja. Na voljo so tudi prosto dostopni priročniki za popravilo.

EU bi lahko s krožnim gospodarstvom zmanjšala emisije ogljika. V Belgiji je podjetje, imenovano Nnof (Nearly New Office Facilities – Skoraj novi pisarniški prostori), ki staro pohištvo preoblikuje (predeluje) v nove izdelke, samo zmanjšalo emisije CO2 za 322 773 kg.

Vodja poslovne enote in enote za korporacijske komunikacije Anne Lenaerts je pojasnila, kako jim je to uspelo:

„Na začetku vsakega projekta sestavimo seznam stvari, ki jih stranka ima, in opredelimo njene potrebe. Morda želijo manjše mize ali manj omaric. Nato to dvoje združimo.“

Obstoječe pohištvo je preoblikovano v skladu z novimi zahtevami.

Podjetje v fazi oblikovanja zagotovi, da bo pohištvo dolgotrajno in ga bo po potrebi enostavno popraviti, razstaviti ali reciklirati. Njihovi izdelki so prijaznejši za okolje in cenejši kot izdelki, proizvedeni na tradicionalen način.

Podjetja v EU bi lahko s krožnim gospodarstvom prihranila 600 milijard EUR, kar je 8 % njihovega letnega prometa. Očitno je, da se izplača biti trajnosten. Za nemško družinsko podjetje VAUDE, ki proizvaja funkcionalne in inovativne izdelke za gorske in kolesarske dejavnosti, to ni nič novega, saj je že leta 1994 ustanovilo mrežo za recikliranje.

Izdelki so že od vsega začetka zasnovani tako, da jih je pozneje mogoče popraviti ali reciklirati. Da bi podjetje zagotovilo čim večjo trajnost izdelkov, so potrošnikom na voljo jasna navodila, kako skrbeti za izdelke in jih vzdrževati.

Na sedežu podjetja VAUDE v Obereisenbachu deluje obsežen oddelek za pomoč uporabnikom in popravila. Podjetje si prizadeva, da bi bilo 30 najpomembnejših navodil za popravila javno dostopnih. Izdelke, ki jih ni mogoče popraviti, vendar so še uporabni, pa podarijo krovni organizaciji neprofitnih organizacij FairWertung.

Izvršni direktor podjetja VAUDE, dr. Antje von Dewitz, je pojasnil:

„Smo trajnostna znamka, za kar si jasno in obsežno prizadevamo. Takšen pristop uporabljamo povsod, tako pri razvoju izdelkov kot pri logistiki in človeških virih. Zaradi tega imamo zelo visoke stroške. Toda prepričani smo, da je smiselno in se dolgoročno izplača.“

Paolo Falcioni, generalni direktor Evropskega združenja proizvajalcev gospodinjskih aparatov, ki zastopa proizvajalce bele tehnike (velikih električnih gospodinjskih aparatov), meni, da morajo proizvajalci razmišljati in delovati trajnostno, da bi bili konkurenčni na trenutnem evropskem trgu.

„Danes nihče ne naredi, uporabi in zavrže. Tega je konec,“ pravi. „Zdaj moramo razumeti, na kakšen način in v kakšnem obsegu lahko sektor bele tehnike izboljša krožnost blaga,“ dodaja.

Pojasni, da se na primer proizvajalci v fazi zasnove odločijo, ali bodo uporabili neobdelani material (material, ki še ni bil uporabljen) ali sekundarne surovine (material, ki je že bil uporabljen in ga je mogoče ponovno uporabiti). Odločitev je odvisna od vrste aparata in strinjanja potrošnikov s ponovno uporabo. V primeru jekla se pri proizvodnji novega izdelka uporabi vsaj 20 % recikliranega jekla. V nekaterih primerih je ponovna uporaba materiala 100-odstotna.

Akcijski načrt Evropske komisije prispeva k spodbujanju razvoja krožnega gospodarstva na vsakem koraku procesa: od zasnove in proizvodnje do potrošnikove uporabe izdelka in možnih popravil ter načina, kako izdelek zavreči, ko se konča njegova življenjska doba, in sicer v obliki materialov, ki jih je mogoče ponovno uporabiti za proizvodnjo novega izdelka ali, če to ni mogoče, v obliki odpadkov.

To pa je le začetek, saj je v prihodnjih mesecih načrtovanih več pobud, ki bodo podjetja in potrošnike spodbujale, da si bodo še naprej prizadevali za prehod na krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo bo na primer tudi na programu prihajajočega Zelenega tedna, največjega evropskega letnega dogodka o okoljski politiki, ki bo potekal od 30. maja do 3. junija 2016. Cilj te vseevropske pobude, ki se osredotoča na temo „naložbe v zeleno prihodnost“, je prispevati k iskanju rešitve za doseganje pametne, trajnostne in vključujoče rasti v Evropi. Če želite spremljati Zeleni teden prek spleta, obiščite http://ec.europa.eu/environment/greenweek/index_en.html.

Veliko podjetij pri proizvodnji že uporablja ideje krožnega gospodarstva. Pričakovati je, da se bo to število v prihodnosti še povečalo. Ta novi pristop nedvomno prinaša mnogo prednosti za potrošnike, hkrati pa bo pomagal ustvariti nova delovna mesta in storitve, kar bo spodbudilo gospodarstvo po vsej Evropi.  

Pišite nam
Antonella Bassi Media Relations Manager, ICF Mostra
Antonella Bassi Media Relations Manager, ICF Mostra
O Sveženj za krožno gospodarstvo

¨Picture Gallery¨

Sveženj za krožno gospodarstvo je izdal Generalni direktorat za okolje, oddelek Evropske komisije, odgovoren za okoljsko politiko EU. Njegov cilj je zaščititi, ohraniti in izboljšati okolje za sedanje ter prihodnje generacije, predlagati in izvajati politike, ki zagotavljajo visoko raven varstva okolja, ter ohranjati kakovost življenja državljanov EU. Zagotavlja tudi, da države članice pravilno uporabljajo okoljsko zakonodajo EU, in Evropsko unijo zastopa v okoljskih zadevah na mednarodnih srečanjih.